sâmbătă, 22 martie 2014

De ce am optat pentru rasa de carne Dorper?

ROLO - un adevărat superstar in lumea Dorper. Proprietar: Hoeksplaas DS
După încercările cu rasele Suffolk și Ile de France și dificultățile înregistrate în creșterea acestora, precum și după analiza amănunțită a condițiilor de creștere a animalelor din România și pe baza datelor referitoare la vânzarea mieilor și a animalelor de reproducție am ajuns la concluzia că rasa Dorper este acea rasă de carne care, în condițiile de creștere specifice pentru România, ar putea genera cel mai mare profit cu cel mai mic efort investit.
Motivele deciziei noastre ar putea fi rezumate în felul următor: spre deosebire de celelalte rase de carne, rasa Dorper produce o remarcabilă creștere în greutate în ciuda creșterii extensive, în turme mari, adesea pe pășuni aride și în pofida păscutului din mers. Toate acestea creează o cerere de piață pentru animalele Dorper de înaltă calitate și pentru animalele încrucișate cu Dorper (F1).

Dar de ce și cum se întâmplă toate acestea?

Răspunsul la această întrebare se regăsește în originea rasei. Rasa Dorper a fost creată în Africa de Sud prin încrucișarea rasei Dorset Horn cu Persana cu cap negru anume pentru condițiile de creștere descrise mai sus, adică pentru a valorifica pășunile extrem de aride din timpul anotimpului uscat. Un alt factor decisiv a fost prolificitatea, precum și ciclul estral asezonal. După verile extrem de aride din ultimii ani, descrierea rasei Dorper a fost, practic, formularea așteptărilor noastre de la o rasă ovină.
Cu toate acestea, nici rasa Dorper nu se îngrașă de la aer, așadar aveam nevoie de niște șiretlicuri pentru a crea condițiile propice pentru o mai mare producție de carne în ciuda pășunilor uscate. Primii crescători au găsit nu una, ci chiar două soluții la această problemă. O primă soluție este reprezentată de obiceiurile de păscut ale rasei Dorper, ea putând fi asemănată cu o mașină de tuns iarba: rasa Dorper mănâncă tot ce vede, nu este pretențioasă, nu umblă brambura și nu lasă resturi de vegetație în urma ei.
Cea de-a doua soluție este că rasa Dorper aparține de categoria ovinelor de păr/năpârlitoare, deoarece în climat cald îi crește mai degrabă păr decât lână, iar apoi năpârlește precum capra. În condiții de creștere ca rasă pură nu necesită tundere!

Dar cum se transformă toate acestea în carne?

Berbecii societății Primipilatus (Iacob și Iuda), Odorheiu-Secuiesc, 2013
Formula este simplă: pentru producția lânii, care este compusă în proporție de 92% din proteine, este nevoie de două ori mai multă energie, decât pentru producția de carnea care conține o proporție mai mare de apă. Așadar din cantitatea de hrană din care celelalte rase produc 2-3 kg de lână, care, în condițiile din țara noastră, înseamnă multă bătaie de cap, rasa Dorper produce 5-6 kg de carne și ne și scutește de procedura anevoioasă de tundere.
Cu toate că rasa Dorper este o rasă de carne, din cauza prolificității ei şi a nevoii de a fortifica rapid mieii în condițiile de creștere ultraextensivă, creatorii rasei au pus un accent deosebit pe buna producție de lapte și pe puternicele instincte materne ale oilor Dorper.

Şi de ce nu Suffolk?

Primipilatus  Iuda din profil și fără lână, Odorheiu-Secuiesc, 2013
În retrospectivă ni se pare aproape amuzant că am încercat să creștem și să comercializăm rasa Suffolk. Nu ne înțelegeți greșit, în continuare credem că Suffolk este o rasă excelentă. Majoritatea dintre femelele noastre au 25% sânge de Suffolk. Cumpărate din locul potrivit, animalele din rasa Suffolk ne pot aduce beneficii extraordinare, dar în condițiile de creștere de la noi (mai ales în ceea ce privește creșterea în rasă pură) ar fi necesitat eforturi mult prea mari.
Pe scurt: Rasa Suffolk a fost creată pe câmpiile din ploioasa Anglie pentru creșterea intensivă, bazată pe cereale și pe pășunatul în grupuri mici, pe pășuni cultivate și hrănitoare ca în basme și ocrotite de vânt (împrejmuite). Condițiile de creștere a ovinelor din România sunt diametral opuse față de cele din Anglia, ele sunt bazate pe creșterea extensivă pe pajiști naturale, în turme mari, pe pajiști din ce în ce mai uscate mai ales în lunile critice de creștere a mieilor,. Locurile tradiționale de creștere a oilor din România sunt în zone deluroase și de munte. Cu toate acestea rasa Dorper produce o remarcabilă creștere în greutate în ciuda creșterii extensive, în turme mari, adesea pe pășuni aride și în pofida păscutului din mers. Observațiile noastre de mai sus sunt confirmate zi de zi de cererea crescândă pentru animalele noastre de reproducție. Deși în urmă cu zece ani rasa Dorper era aproape complet necunoscută, astăzi numărul acestor animale de carne se bucură de cea mai mare creștere în România, dar poate că și în întreaga Europă. Crescătorii de oi au, probabil, un motiv întemeiat pentru această subită schimbare de opinie în ceea ce privește această rasă.

Însă pe hârtie și din descrieri majoritatea raselor pot părea bune. Din acest motiv dorim să vă invităm să veniți și să vedeți cu ochii dvs. mieii noștri, condițiile de creștere și de cântărire. Până la urmă dvs. sunteți cei care vor lua o decizie, dar noi suntem convinși că vă va fi mult mai ușor să decideți după o asemenea vizită. Vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail primipilatus@gmail.com sau la numărul de telefon 0745512910. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu